Om ditt barn slår ut en tand
Om ditt barn ramlar och slår ut en tand ska du omedelbart ta hand om den och antingen försöka sätta tillbaka tanden eller lägga den i ett glas mjölk. Därefter ska du ringa en akuttandläkare. I Sundbyberg med omnejd finns många tandläkare som har akuttider på kvällar och även i vissa fall på helger. När det gäller en tappad tand ska du försöka hitta en tandläkare som kan ta emot dig och ditt barn så snart som det bara är möjligt, helst inom några timmar. Chansen är nämligen stor att tandläkaren kan få tanden att växa fast igen.
Är tanden en mjölktand?
Om det är en mjölktand som tappats så behöver du inte göra något. Den var antagligen redan på väg att lossna. Men kolla för säkerhets skull i munnen så att barnet inte fått någon ytterligare skada, eller om omgivande tänder också fått sig en smäll. Hur ser man då att det är en mjölktand? Jo, den är mycket mindre för det första, är svagt blå i tonen och har dessutom knappt någon rot.
Försök först sätta tillbaka tanden
Om det är en permanent tand som slagits ut kan du först försöka sätta tillbaka den i gluggen. Munnen är det bästa stället att förvara en utslagen tand på. Tänk på att aldrig hålla tanden i tandroten, helst ska du inte ens vidröra roten. Den är mycket känslig och tanden kan skadas om du tar på den. Håll i stället i kronan och försök försiktigt trycka tanden tillbaka på plats. Går det inte är det näst bästa att lägga den i ett glas mjölk. Finns ingen mjölk hemma kan du lägga den i vatten. Det viktigaste är att tanden inte torkar ut.
Ring en akuttandläkare
Försök sedan så snabbt som möjligt att få en tid hos en akuttandläkare. Har du otur och det är storhelg eller liknande kan du bli tvungen att leta ett tag, men annars brukar det vara lätt att få tag i en tandläkare som kan fixa en tappad tand akut.
När ni kommer till tandläkaren bedömer denne först möjligheten att få tanden att växa fast permanent. Han kontrollerar också att det inte skett några övriga skador inuti munnen och att inga andra tänder skadats. Om tandläkaren tror att det går att rädda tanden kan han försöka sätta tillbaka den och fixera den mot de omgivande tänderna. Sedan får tiden utvisa om behandlingen lyckades.
Prioritera övriga skador
Om barnet har fått andra skador än tandskador ska de alltid kontrolleras först. En tandskada är aldrig livshotande på samma sätt som andra skador kan vara. Har barnet slagit i huvudet, eller har ont i någon del av kroppen, uppsök alltid en vanlig akutmottagning först. Även om det innebär att den utslagna tanden inte går att sätta tillbaka finns det alltid lösningar för att ersätta en förlorad tand.
Prova ut ett tandskydd
Vill man skydda sitt barns tänder kan man införskaffa ett tandskydd som barnet kan använda när de till exempel cyklar eller sportar, aktiviteter som inte sällan leder till skador på tänderna. Ett tandskydd provas först ut av tandläkaren och tillverkas sedan av denne på mottagningen. Ett tandskydd ger ett bra skydd mot tandskador men kan naturligtvis inte användas hela tiden. Ett trasigt tandskydd går att ersätta eftersom avgjutningen sparas.
Agera snabbt
Om dit barn slår ut en tand, kolla först om det har några andra skador. Försök sedan sätta tillbaka tanden och om det inte går, lägg tanden i ett glas mjölk och skynda sedan till närmaste akuttandläkare. Bor du i Sundbyberg har du goda chanser att hitta en akuttandläkare i närheten av hemmet. Med lite tur kommer tanden att växa fast igen.
Andra inlägg
- Konstis för skridskoåkning året runt
- Utforska Kilimanjaro – Afrikas högsta berg
- Cateringfirma för återträff
- Välja en förskola som passar familjen
- Akuttandläkare i Stockholm finns där när du behöver
- Hemstädning i Uppsala räddar en stressig vardag
- Vårdnadstvist – en svår tid i Göteborg
- Om du ska ut på hal is – öva på halkbana i Stockholm
- Körning på halkbana i Stockholm
- Ett skinande leende med tandhygienist i Solna