Skolresor förr – och nu
Precis som vid företagsevent är det viktigt för barn som går i skolan att få åka bort och upptäcka nya platser, men även för en sammanhållning i klassen att resa iväg tillsammans och upptäcka nya lekkompisar. Tyvärr har skolorna varken råd eller möjlighet längre att arrangera skolresor. De som växte upp fram till 1990-talet kanske kommer ihåg sin klassresa. Då kom bussen till skolan och körde en genom landet till en ort på andra sidan Sverige. Eller så åkte man utomlands, till Finland, eller Åland. Även då åkte man buss. Läraren gick runt i bussen och räknade in alla, för att se till att ingen lämnades kvar.
Vi antar olika roller i grupper
I alla klasser och grupper med människor, brukar vi människor anta olika roller; de duktiga (ofta tjejer, men ibland killar också), de som tar hand om andra, klassens clowner, ledaren som alla helst vill vara lik och som alla ser upp till, de stökiga och bråkiga (killarna, oftast) och sedan nördarna. Den senaste tiden har nördarna sett ett uppsving. Det har blivit inne med nördar, framför allt som man har sett att de har tjänat pengar på att vara duktiga inom sitt område, ofta inom IT. Nörden är fortfarande inne, och har varit så ända sedan, ända sedan Microsofts grundare Bill Gates blev den rikaste mannen i världen.
Man kan hitta nya lekkompisar
Att åka bort har gjort att klasskompisarna har hittat nya vänner. Att göra annat än det som ska presteras i klassrummet har gjort att man ser varandra på nytt sätt och gett klassen en chans att lära känna varandra bättre. Att ha en regelbunden uppsikt över klassen har varit viktig. Att då åka buss tillsammans har varit ett sätt för läraren som har ansvar för att barnen alltid hamnar rätt. Då har de fått en chans att uppdatera antalet elever.
Åka buss är smidigast
Att åka buss har gjort det smidigt att komma till platserna dit man tänkt sig. Ofta har någon i klassen någon kontakt med någon som äger ett bussbolag, eller som kan tänka sig att köra buss. Skulle klasserna inte åka buss, skulle de vara tvungna att åka tåg, eller i olika bilar. Åker man i olika bilar, får man inte till fördelen med att samla klassen under resans gång. Då behöver man göra annat för att ena klassen. Man kan ha aktiviteter och lekar som barnen gillar. Man kan göra de klassiska utelekarna med att hoppa säck, stafett med ägg på en sked. Man kan göra den "norska stafetten" med att snurra runt en pinne och sedan komma i mål. Man kan också bara helt enkelt spela fotboll, eller leka kurragömma eller blindbock. Klicka på länken för att läsa mer här om att hyra buss i Stockholm.
Andra inlägg
- Konstis för skridskoåkning året runt
- Utforska Kilimanjaro – Afrikas högsta berg
- Cateringfirma för återträff
- Välja en förskola som passar familjen
- Akuttandläkare i Stockholm finns där när du behöver
- Hemstädning i Uppsala räddar en stressig vardag
- Vårdnadstvist – en svår tid i Göteborg
- Om du ska ut på hal is – öva på halkbana i Stockholm
- Körning på halkbana i Stockholm
- Ett skinande leende med tandhygienist i Solna